Kvala till fotbolls-VM

Fotbolls-VM är ett mycket eftertraktat arrangemang som länder runt om i hela världen suktar efter. Men att kvala in till fotbolls-VM är ingen lätt uppgift, det gäller att ta sig igenom och förbi flera olika lag. Totalt så kvalar 31 lag till VM, av totalt 208 lag runt om i världen. Kvalet delas in i de olika världsdelarna, det vill säga Nord- och Centralamerika, Asien, Europa, Afrika, Sydamerika och Oceanien. Genom dessa 6 olika geografiska regioner så tas de 31 lagen fram. Men totalt så deltar 32 länder, då landet där VM skall spelas alltid deltar, via så kallat direktkval. Det är dock viktigt att poängtera att dessa olika regioner endast har ett visst antal länder som får delta. Antalet har tagits fram genom att beräkna hur många lag som deltar samt hur starkt de geografiska mästerskapen är.

Generellt så gäller det att Europa har 13 platser, Afrika 5, Asien 4,5 platser, Nord- och Centralamerika har 3,5, Oceanien har 0,5 och Sydamerika 4,5 platser för de länder som kvalar. Värd-landet ingår alltid utöver denna beräkning. Man kan fråga sig vad en halv placering innebär? Jo, det gäller då att två olika världsdelar möts och får spela för att ett land skall representeras. Detta kallas för Interkontinental playoff.

Kvalet för Nord- och Centralamerika
Här möts 35 olika länder mot varandra och det gäller att ta en placering inom de tillgängliga 3,5 platserna. Omgångarna går till på så sätt att de 14 lägst rankade lagen möts och från dessa så möter de 7 bästa de näst bäst 13 rankade. På så sätt så kommer 6 lag att tas fram, vilka möter de 6 högst rankade. Under denna omgång så lottas lagen i i 3 olika grupper, där vinnarna går vidare till den slutliga omgången. Alla lag möter då varandra och laget med första, andra och tredje placeringen kvalar direkt in till VM. Fjärdeplaceringen möter däremot en annan region, så kallad interkontinental playoff.