Kvala till ishockey-VM

Världsmästerskapet i ishockey arrangeras årligen för såväl herrlandslag, damlandslag samt juniorer. Turneringarna får främst stor uppmärksamhet i Europa och Nordamerika, då det är dessa regioner som haft störst framgångar genom åren. Men det händer trots det att länder ifrån andra delar i världen medverkar i den stora ishockeyfesten som avrundar säsongen varje vår.

Så kvalar lagen till ishockey VM

Jämfört med många andra turneringar på VM-nivå så spelas inget föreliggande kval till ishockeyns världsmästerskap. Dessutom spelas turneringen i flera olika divisioner, där samtliga nationer med landslag har möjligheten att delta i ett världsmästerskap varje säsong. Förutom de stora mästerskapen där till exempel Sverige, Finland, USA och Kanada medverkar, spelas liknande turneringar mellan nationerna vars landslag håller en lägre nivå. Istället för medaljer står här avancemang till en högre division på spel, där det slutliga målet är att nå den högsta divisionen.

Det är alltså på det här sättet som de deltagande lagen i nästkommande års hockey VM tas fram. I den högsta divisionen på herrsidan finns det plats för 16 lag, där de 14 som gjorde bäst ifrån sig året innan får en plats. De två sista platserna fylls av de mest framgångsrika nationerna i B-VM, som ersätter de bottenplacerade lagen i högstaligan.

Vilka lag det är som åker ut ur högstadivisionen skiljer sig dock något mellan herrarna, damerna och juniorernas turneringar. På herrsidan är det de två lag som hamnar på åttondeplats i respektive VM-grupp som automatiskt degraderas. För juniorerna får istället de två jumboplacerade lagen i gruppspelet spela en playoff där förloraren i de tre mötena flyttas ner. På https://jääkiekon-mm.com/nuorten-mm-kisat/ kan du läsa mer om juniorernas turnering i ishockey.

I damernas mästerskap är de tio lagen däremot uppdelade i sina två grupper utifrån världsranking, där de bästa återfinns i grupp A och de sämsta i grupp B. Det är endast de fem lagen i grupp B som behöver oroa sig för att behöva lämna högstaligan. De två alg som kommer på fjärde- och femteplats får säga adjö och förbereda sig för spel i B-VM den kommande säsongen. Denna resa sig de svenska damkronorna göra vid VM 2019 så man med fyra poäng kom fyra i gruppen. I och med pandemin har B-VM fått ställas in under både 2020 och 2021, så först under våren 2022 får laget sin chans att ta sig tillbaka in i högstaligan.